A Rólam oldalon írtam pár szót arról, hogy az ékszerkészítés is az egyik hobbim volt. Tulajdonképpen a mai napig szívesen előveszem a készletet, ha van feldolgozásra alkalmas mintám, de mostanában nem volt erre példa. Viszont arra gondoltam, megmutatom, miket készítettem néhány éve. Egy rövid sorozatot készítek az ékszeres bejegyzésekből, első körben most az üveglencsés ékszereket mutatom be. Ezek a legfrissebb alkotások.
Üveglencsés ékszerek

Így készítettem az üveglencsés ékszereket

Számomra az üveglencsés technika azért az egyik kedvenc, mert egyszerű és gyors a kivitelezése, mégis szép a végeredmény. A mintát persze meg kell tervezni, de ez számomra nem megerőltető feladat (igaz, eddig nagyrészt lementett képekből dolgoztam), emellett a jó minőségű nyomtató is elengedhetetlen a megfelelő eredményhez. Kipróbáltam azt is, hogy papírra nyomtatott kép helyett körömlakkal festettem be az üveglencsét. Az egyik legszebbnek ezek közül a mai napig is a Mermaid nyakláncot tartom, varázslatosan szép, ahogy fény hatására szikrázik a lakk.
Mermaid üveglencsés
Nyomdázással is foglalkoztam, mert van néhány mintás nyomdalemezem. Ezen kívül egy körömlakk alapú mintás nyakláncot készítettem csak, ez a Sundance. Szabad kézzel rajzoltam, előfestés nélkül, mivel nem egy bonyolult minta.
Pálmafa üveglencsés
Az újrahasznosítás jegyében húsvéti és karácsonyi csokik csomagolását is felhasználtam, mert szerintem nagyon szép ékszer készíthető belőlük.
Csomagolópapír üveglencsés

Az általam készített ékszertípusokról

A nyakláncokon kívül kezdetben fülbevalókat és gyűrűket is alkottam, a későbbiek folyamán azonban a medálok kerültek előtérbe. Ennek egyszerű oka van, nagyobb felülettel jobban szerettem dolgozni, főleg ha körömlakkal vittem fel a mintát. Többet lehetett kihozni a medálokból, mint a kisebb gyűrűkből vagy az apró fülbevalókból. A papír alapú minták esetében szinte mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb a felület, ha a képet lekicsinyítve még mindig látványos a végeredmény, de a lakkozásnál nehézkessé tudja tenni a munkát.
Nyomdázott üveglencsés
A jövőben még elképzelhető, hogy készítek hasonló ékszereket, de most nem ez az elsődleges, amivel foglalkozni szeretnék. Ha mégis lesz új, mindenképp felteszem az oldalra.

A többi ékszerkészítéssel kapcsolatos bejegyzésem is hamarosan érkezik:

Süthető gyurma – ékszerkészítés II.

Zsugorka – ékszerkészítés III.

Laminált – ékszerkészítés IV.