Már sokadik éve készítem a filofaxos naptáramat a saját ízlésem szerint, de a jövő évi másabb lesz, mint az előzőek. Megmaradt a táblázatos szerkezet, de elszakadtam a korábbi sablonos megoldástól. Több színt, több mintát használtam (a felhasznált képek nem saját alkotások, Pixabay-ről mentettem őket), és nincs olyan beszabályozott hatása, mint az előzőeknek. Emellett most szükségét éreztem a havi mellett a heti beosztásnak is, így kétféle verzióban készült el a 2021-es naptár.

Nem tudod mi a filofax? Nyisd le az ablakot ↓

A filofax egy gyűrűs határidőnapló, melynek cserélhetőek a lapjai. Több méretben kapható, illetve többféle anyagból és kinézettel készítik őket, így mindenki el tudja dönteni, melyik számára a legkényelmesebb, legideálisabb.

Az első Filofax 1921-ben készült Londonban, de az eredeti ötlete egy kanadai mérnöktől, J.C. Parkertől, a philadelphiai Lefax cég alapítójától származik. Neve a File of Facts (tények aktája) szavakból ered, mára azonban ez a név az összes gyűrűs szerkezetű termék gyűjtőneve lett. Ez is a termék sikerét igazolja, hiszen nem sok olyan márka van a világon, ahol a terméknév és a márkanév összemosódott.

A filofax a ’80-as években különösen népszerű lett. Amerikában státuszszimbólummá vált, a karrier-centrikus emberek számára a siker védjegyének számított. Ma már nem csak menedzserek, cégvezetők határidőnaplója, bármely korosztály számára hasznos lehet.

A filofaxhoz vásárláskor betétlapok is járnak, mely általában naptárat és jónéhány kiegészítőoldalt foglal magába. Egyedi lapok készítésével még különlegesebbé, még hasznosabbá lehet alakítani a tartalmát, ezért készítem el én is nekem tetsző formában a naptárat és a többi kiegészítőt. Néhányuk az oldalról ingyenesen letölthető, remélem te is találsz köztük számodra hasznosat!

(Forrás: Wikipedia és Gyuruskalendarium.hu)

Mivel nekem personal, azaz M-es méretű filofaxom van, így ehhez készült mindkét naptár. Mindegyiket A4-es papírra szabtam, így kétoldalú nyomtatással (a rövid oldal mentén forgatva) éppen a jó oldalak kerülnek egymás hátuljára. Nem használok különleges papírt hozzá, sima géppapírra szoktam nyomtatni. Mivel nem filccel, hanem golyóstollal írok rá, ez nem üt át a géppapíron, és nem teszi olvashatatlanná a lap másik oldalát. Ha te inkább filcet használnál hozzá, érdemes más típusú lapra nyomtatni. 

Az elkészült naptárakat itt tudod ingyenesen letölteni: 

2021-es naptár havi

2021-es naptár | Havi bontás

Színes, 2021-es havi beosztású naptár, personal, azaz M méretű filofaxhoz. A4-es oldalra készítettem el. Kétoldalas nyomtatás javasolt, a rövid oldal mentén forgatva. 

2021-es naptár heti

2021-es naptár | Heti bontás

Színes, 2021-es heti beosztású naptár, personal, azaz M méretű filofaxhoz. A4-es oldalra készítettem el. Kétoldalas nyomtatás javasolt, a rövid oldal mentén forgatva. 

Ha tetszett, nézd meg a többi ingyenesen letölthető tartalmat is!

2021-es naptár pin