Fotózás témában ez az első bejegyzésem az oldalon, ezért röviden bemutatom, hogyan jutottam el odáig, hogy stock-oldalakra töltsem fel eladásra a képeimet.
Stock-fotózás 1

A fotózás kezdetei és gépek

Nagyon szeretek fotózni, ez elég fiatalon kiderült rólam. Általános iskolás koromban volt alkalmam Londonba utazni a sulival, az ott készült képek is bizonyítékul szolgálnak: magamat sose fotóztam, az ott készített képek nagy részén rajta sem voltam. Fotóztam tájat, épületeket, a többieket (akikkel együtt utaztunk), ezen kívül minden, számomra érdekes dolgot, de rólam alig készült kép. Persze akkoriban még filmes fényképezőt használtunk – és bár be volt készítve jónéhány tekercs – spórolni kellett a kattintásokkal, magamon spóroltam leginkább. Viszont az volt az első saját fényképezőgépem, és élmény volt kattintgatni, majd izgatottan várni, mire végre előhívták a fotókat és megnézhettem őket. (Egy része persze sose sikerült, mert fényt kapott…)
Csak jó néhány évvel később lett digitális fényképezőm, viszont nem készített túl jó képeket. Sokszor volt problémám a fókusszal, a képességeihez képest túl közelről akartam túl kicsi tárgyakról képet készíteni. Kirándulásokra alkalmas gép volt, de rossz fényviszonyokhoz és közeli képekhez nem tudtam használni.
Stock-fotózás 2
Ezt a gépet követte a Panasonic Lumix (amiből majdnem Nikon-vásárlás lett, mert az jobban tetszett külsőre, de végül meggyőztem magam, hogy a Lumix kell nekem a jobb tulajdonságai miatt – és milyen nagyszerű döntés volt!). Ugyanúgy kompakt gép, mint az előző, viszont nagyon jó felbontással – szép képeket tudtam vele készíteni az ékszereim eladásához is. Nagyon szerettem, és nagyon sokat használtam, nem is ment tönkre soha, a mai napig megvan. A régi képeket, amiket feltöltöttem a stock-oldalakra, vele fotóztam. Az ok, ami miatt mégis lecseréltem az volt, hogy régóta szerettem volna tükörreflexes gépet és kb. egy éve lehetőségem adódott egy használt darab megvételére.
Korábban csak érzésre, újabban emellett tudatosan is fotózok. Ez csak annyit jelent, hogy keresem a lehetőségeket, azokat a tárgyakat, felületeket, amelyekről stock-képek készülhetnek. Fotósképzésre sosem mentem, mert nem a fotózásból szeretnék megélni, hobbihoz pedig nekem ennyi is elég.
Stock-fotózás 3

A stock-oldalakról

Nagy Zoli egyik Youtube-videójából (csatornája) tudtam meg, hogy lehetőség van képeladásra stock-oldalakon keresztül és hogy hogy is működik ez. Megnéztem néhány ilyen oldalt, átolvastam a feltételeket, majd kiválasztottam kettőt, ahova feltöltöttem az első képeimet. Nem sokkal később megtörtént az első eladásom. Zoli egyébként elég sok videót szentel a témának, illetve a fotózásról is oszt meg hasznos információkat, érdemes nézni a videóit.
Jelenleg a Shutterstock és a Depositphotos oldalakon van kisebb portfólióm. Számomra azt is érdekes látni, honnan vásárolják meg a fotókat – emellett néha rákeresek egyikre-másikra, hogy megnézzem, a képemet milyen célra használták fel. Az egyik fotóm pl. ebben a cikkben szerepel.
Stock-fotózás 4

Ha tetszenek a fenti képek, esetleg vásárolnál is belőlük blog- vagy más bejegyzésedhez, ezeken az oldalakon keresztül teheted meg:

Shutterstock
Depositphotos