Az idei évben sem maradhatott ki az a kreatív munkám, hogy a gyűrűs naptáramhoz (filofax) egyedi naptárat készítsek a jövő évre. 2021-re heti beosztást is terveztem (ez ingyenesen letölthető innen), de mivel egyáltalán nem használtam, a következő évre már csak a havi bontást készítettem el. Most nem grafikákat választottam háttérnek, hanem fotókat, melyeket a Pixabay-ről mentettem le. Igyekeztem összhangot kelteni mind a színekben, mind a betűtípusokban. Remélem elnyeri a tetszéseteket a 2022-es naptár!

Nem tudod mi a filofax? Nyisd le az ablakot ↓

A filofax egy gyűrűs határidőnapló, melynek cserélhetőek a lapjai. Több méretben kapható, illetve többféle anyagból és kinézettel készítik őket, így mindenki el tudja dönteni, melyik számára a legkényelmesebb, legideálisabb.

Az első Filofax 1921-ben készült Londonban, de az eredeti ötlete egy kanadai mérnöktől, J.C. Parkertől, a philadelphiai Lefax cég alapítójától származik. Neve a File of Facts (tények aktája) szavakból ered, mára azonban ez a név az összes gyűrűs szerkezetű termék gyűjtőneve lett. Ez is a termék sikerét igazolja, hiszen nem sok olyan márka van a világon, ahol a terméknév és a márkanév összemosódott.

A filofax a ’80-as években különösen népszerű lett. Amerikában státuszszimbólummá vált, a karrier-centrikus emberek számára a siker védjegyének számított. Ma már nem csak menedzserek, cégvezetők határidőnaplója, bármely korosztály számára hasznos lehet.

A filofaxhoz vásárláskor betétlapok is járnak, mely általában naptárat és jónéhány kiegészítőoldalt foglal magába. Egyedi lapok készítésével még különlegesebbé, még hasznosabbá lehet alakítani a tartalmát, ezért készítem el én is nekem tetsző formában a naptárat és a többi kiegészítőt. Néhányuk az oldalról ingyenesen letölthető, remélem te is találsz köztük számodra hasznosat!

(Forrás: Wikipedia és Gyuruskalendarium.hu)

2022 naptár nyomtatott
2022 naptár kivágott

Mivel nekem personal, azaz M-es méretű filofaxom van, így ehhez készült a naptár. A4-es papírra szabtam, így kétoldalú nyomtatással (a rövid oldal mentén forgatva) éppen a jó oldalak kerülnek egymás hátuljára. Nem használok különleges papírt hozzá, sima géppapírra szoktam nyomtatni. Mivel nem filccel, hanem golyóstollal írok rá, ez nem üt át a géppapíron, és nem teszi olvashatatlanná a lap másik oldalát. Ha te inkább filcet használnál hozzá, érdemes más típusú lapra nyomtatni.

Az elkészült naptárt itt tudod ingyenesen letölteni:

2022-es naptár havi

2022-es naptár | Havi bontás

Színes, 2022-es havi beosztású naptár, personal, azaz M méretű filofaxhoz. A4-es oldalra készítettem el. Kétoldalas nyomtatás javasolt, a rövid oldal mentén forgatva.

Ha a nyomtatód alapértelmezetten álló helyzetben szeretné nyomtatni, az Adobe Reader nyomtatási beállításainál át tudod állítani fekvőre.

Ha így sem működne, a fenti menüben kattints erre:
Nézet -> Nézet elforgatása -> Jobbra/Balra.

Ha tetszett, nézd meg a többi ingyenesen letölthető tartalmat is!

2022-es naptár pin