Ismeritek a papírfonást? Én néhány éve hallottam először erről a technikáról, bár már nem emlékszem pontosan, hogyan akadtam rá. A legjobb benne, hogy az alapja újságpapír, ezen kívül csak ragasztóra van szükség, illetve valamire, amire fel lehet tekerni az újságdarabot (én hegesztőpálcát használtam). A lépcsőházba elég sok reklámújságot dobnak be, tehát felhasználható alapanyagom akadt bőven, úgy gondoltam, kipróbálom. A legbüszkébb a szennyestartó kosaramra vagyok, de lássuk, honnan indultam.

Ismerkedésként a technikával az első próbálkozásom egy kisebb edényszerűség volt. Látszik rajta, hogy az elején még nem tudtam pontosan hogyan kell fonni, de a végére azért ráéreztem az ízére. Erről van szó:

Papírfonás első kosár

Maga a technika egyébként nem bonyolult, első lépésként pálcákat kell sodorni az újságokból, majd ezeket összefonni. A pontos módszert nem írom le, itt tudtok olvasni róla, illetve számtalan videót is találhattok róla az interneten.

Mivel sikerült igen gyorsan elsajátítani és megszeretni ezt a technikát, a következő alkalommal már nagy fába vágtam a fejszémet. A szennyestartó kosár elkészítése kb. 1,5-2 hétig tartott. Munka után és hétvégén tudtam csak dolgozni rajta, ha valakinek több ideje van, hamarabb elkészülhet vele. Összesen több mint 850 pálcát sodortam meg hozzá – persze nem egyszerre, mert nem tudtam mennyire lesz szükség, így felváltva sodortam és fontam.

A lépésekről és az elkészült kosár egyes részleteiről itt láthattok fotókat:

Ez pedig a kész szennyestartó kosár. A képek sajnos nem túl jó minőségűek, mert évekkel ezelőtt készültek, amikor még nem volt rendes fényképezőgépem, de talán ez számít a legkevésbé. 

Papírfonás szennyestartó

Ha tetszett a szennyestartó kosár, nézz körül a blogon hasonló tartalmakért!